FitBakers

 

 

Ovsené vločky

... tajomstvo nielen našich vločiek

Ovsené vločky majú mimoriadne všestranné použitie, preto sú súčasťou rôznych receptov.  Vďaka svojej nutričnej hodnote sú zdravým a užitočným doplnkom stravy. Sú ľahkým a rýchlim zdrojom vlákniny. Vláknina sa vločkách uchováva vďaka rýchlemu spôsobu ich prípravi, rýchlemu vareniu.

Ovos je semeno trávy Avena sativa, ktorá sa pestuje už tisíce rokov. Semená majú extrémne vysoký obsah vlákniny, najmä ak sa konzumujú celé. Obsahujú množstvo iných užitočných vitamínov a minerálov. Tradičný spôsob spracovania ovsa je výroba ovsených vločiek. Pri výrobe sa celý ovos sa naparí, tak zmäkne a potom sa vyvaľká, pričom sa sploští. Sploštený ovos sa potom ľahko drví na malé kúsky. Napokon sa veľmi rýchlo uvarí, pričom si zachová nutričnú hodnotu celého ovsa. Nevýhodou celého ovsa je, že sa dlho varí, kým zmäkne. Príprava naparených vločiek skracuje čas varenia a premieňa zdravý ovos na hotové jedlo vhodné na fit raňajky.

Niektorí ľudia radi používajú vločky ako raňajkové cereálie, ohrievajú ich a miešajú s rôznymi prísadami. Využitie ovsených vločiek je nekonečné. Máme ich radi ako rannú ovsenú kašu so škoricou, nechávame si ich cez noc v chladničke nabobtnať v kokosovom mlieku a kašu si berieme do práce. Milujeme ich navrchu bieleho jogurtu s medom, alebo ich chrumkáme ako müsli. A v každej forme si s nimi zároveň doprajeme aj kus zdravia.

 

ovsené vločky 

... vločky pre zdravie

Pozrime sa bližšie, prečo sú vločky ideálnym spoločníkom na raňajky.

1. Myslia na naše srdce. Ich antioxidanty znižujú hladinu zlého cholesterol (LDL), bez toho, aby ovplyvnili hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Udržujú tak naše srdce zdravé.

2. Antioxidanty tiež znižujú možnosť výskytu rakoviny spojenej s hormónami ako je napríklad rakovina prsníka alebo rakovina prostaty. Ovsené vločky by si mali preto dopriať určite aj páni.

3. Znižuje hypertenziu. Ak teda trpíte vysokým krvným tlakom, dennou dávkou ovsených vločiek pomôže bojovať i proti tomuto problému.

4. Podporujú úbytok hmotnosti.  V správnom množstve sú vločky nízkokalorické jedlo, ktoré vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine odďaľuje pocit hadu. 

5. Ak si myslíte, že obstoja, len ako raňajkový spoločník, mýlite sa. Sú výborné aj ako jedlo pre dobrý spánok. Obsahujú esenciálnu amino kyselinu tryptofan, ktorá je východiskovou látkou pre tvorbu melatonínu, nášho “spacieho hormónu”. Zmes vločiek, mlieka a medu je a chutný “spiaci elixir”.

6. A na záver niečo extra: pôsobia vraj aj ako afrodiziakum. Zvyšujú hladinu testosterónu.

 

Prečo zaradiť ovsené vločky do Vášho jedálnička

 

  • Majú nízky glykemický index

  • Pomáhajú udržovať správnu hladinu cukru v krvi

  • Majú vysoký obsah rastlinných bielkovín

  • Obsahujú esenciálne aminokyseliny

  • Majú vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok ako kremík, vápnik alebo železo

  • Sú pre telo ľahko stráviteľné

  • Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny - betaglukany, tie pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a v črevách pôsobia ako prebiotikum. Prebiotiká majú za úlohu vyživovať zdraviu prospešné baktérie.

 

 

 

 

facebook Facebook mail objednavky@fitbakers.sk telefon 0949 499 122 instagram Instagram