FitBakers

 

 

Konopný proteín, čo to je?

 

Už letmí pohľad na zloženie konopného proteínu, dáva predstavu o tom, o akú výnimočnú látku sa jedná.

Konopný proteín sa získavá zo semien rastliny Cannabis Sativa, odrody Finola. Toto konope má nižšie koncentrácie THC (tetrahydrocannabinol), naopak má vyšší obsah kanabidiolu (CBD), čo znižuje alebo eliminuje jeho psychoaktívne účinky. Konopný proteín je jemný, šedo-svetlozelený prášok, s charakteristickou vôňou a orieškovou chuťou. Konopný proteín je ideálnou voľbou pre fyzicky aktívnych ľudí a aj pre priaznivcov zaujímavých chutí. Proteín, ktorý používame v našich müsli nie je geneticky modifikovaný.

Prečo je konopný proteín taký jedinečný. Odpoveď je jednoduchá – konope je kompletný proteín, ktorý obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré ľudia potrebujú konzumovať vo svojej strave. Aminokyseliny obsiahnuté v konopnom proteínovom prášku sú kľúčové pre správnu činnosť telesných funkcií. Vďaka tomu je konopný proteín ideálnou náhradou živočíšnych produktov, keďže telo si tieto kyseliny nevie vyrobiť samo.

Konopný proteín v musli

 

Konope obsahuje mastné kyseliny, najmä omega 3, 6 a 9, a vyznačuje sa vyšším obsahom arginínu – až 12%, čo je výrazne viac ako 7% v iných proteínoch zo pšenice, ryže alebo sóje. Vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine sa vyznačuje aj ľahšou stráviteľnosť medzi 90 až 98 %. Konopný proteín tiež zvyšuje energetickú hladinu organizmu počas dlhšieho obdobia. Okrem toho sú konopné semienka mimoriadne bohatým zdrojom minerálov, ako je fosfor, horčík a vápnik.

Výroba konopného proteínu

Čisté, sušené a pasterizované konopné semienka sú lisované za studena, teplota extraktu je maximálne 40 °C. Po extrakcii oleja, sa „lisovaný koláč (zbytok po extrakcii)“ mechanicky melie a preosieva, aby sa dosiahli čo najjemnejšie bielkovinové častice. Pri výrobe konopného proteínu nedochádza k tepelnej ani chemickej úprave.

Aké sú zdravotné výhody konopného proteínu?

Konopné proteíny chránia srdce a pomáhajú udržiavať svalovú hmotu a podporujú dobrú funkciu mozgu. Niekoľko štúdií dokonca ukazuje, že konzumácia konopného proteínu znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako je vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol.

Konopný proteín je široko používaný v športovej výžive, vo forme tyčiek obohatených o bielkoviny, granolových zmesi, müsli, koktailov, smoothies a rôznych nápojov. Používa sa aj v produktoch, ktoré podporujú kardiovaskulárny systém. Proteín je ľahko stráviteľná a má zemitú chuť, ktorá sa mnohým páči.

 Musli a konope

Konopný proteín je bohatý na vlákninu, obsahuje veľa dobrých tukov a je vegánsky. Je tiež hypoalergénny a preto kompatibilný s diétou bez laktózy, lepku a sóje. Doprajte si fit raňaky s našimi müsli.

facebook Facebook mail objednavky@fitbakers.sk telefon 0949 499 122 instagram Instagram